Reigerstraat 37
2802 EM Gouda
0182 515 657
directie.degoudakker@degroeiling.nl

Groep 5

Welkom op de groepspagina van groep 5!

Dit jaar krijgen de kinderen voor het eerst de zaakvakken aardrijkskunde, topografie en geschiedenis. Tijdens de lessen aardrijkskunde en topografie leren de kinderen eerst hun eigen omgeving verkennen en leren ze wat een plattegrond is en hoe ze deze moeten gebruiken. Tijdens de lessen geschiedenis krijgen ze altijd een terugkoppeling naar de tijd van nu. Geschiedenis is leuk en door te leren hoe het vroeger ging leren kinderen beter te begrijpen waarom we de dingen doen zoals we ze nu doen.

Dit jaar houden de kinderen ook allemaal een boekbespreking. Dit vinden ze altijd heel spannend, maar zeker ook heel erg leuk.

Digitale hulpmiddelen zijn niet meer weg te denken uit onze huidige maatschappij en zo ook bij ons in groep 5. Alle leerlingen hebben een eigen iPad. De kinderen maken de rekenles iedere dag op de iPad en ook kunnen zij na de taal- en spellingslessen verder  oefenen met oefensoftware op de iPad.
Belangrijke speerpunten in groep 5 zijn de tafels en klokkijken. Verder nemen spelling en taal een groot gedeelte van de dag in beslag. Wij werken met de methode STAAL. Deze methode combineert spelling en grammatica. Door te werken in thema's en met actuele teksten en bronnen brengt het taal tot leven. Na ieder blok verwerken de kinderen hun opgedane kennis in een publicatie of presentatie.

Naast hard werken is ontspanning natuurlijk ook belangrijk. Wij doen veel korte spelletjes (energizers) tussen de lessen door en natuurlijk spelen wij iedere dag gezellig samen buiten. Op woensdag gymmen wij in de zaal en krijgen de kinderen les van een vakdocent. Op vrijdag gymmen wij op het voetbalveld naast de school.

Wij vinden het belangrijk dat ieder kind met plezier naar school komt en besteden daarom natuurlijk ook aandacht aan de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen. Dit kan bestaan uit een les uit de methode, maar ook in gesprek gaan als klas of situaties uitspelen tijdens een les drama.

Groep 5 is een leuk, maar vooral leerzaam jaar!