Reigerstraat 37
2802 EM Gouda
0182 515 657
directie.degoudakker@degroeiling.nl

Groep 3


De meeste kinderen vinden het spannend om naar groep 3 te gaan. Voor het eerst zitten aan een eigen tafel met een laatje. Je eigen potloden, schriften en werkboeken. Buiten spelen met de andere groepen, voor het eerst op schoolreis en zo kan ik nog wel even doorgaan. 
Als de kinderen in de ochtend binnenkomen gaan ze eerst in een circuitvorm aan het werk. Hierin lezen ze bij de juf, oefenen ze met software op de computer of iPad, doen ze spelletjes of zijn ze zelf aan het lezen in een boek naar keuze. 
Wanneer we dit gedaan hebben, maken we altijd even een praatje. Wat speelt er, wat heb je gedaan, maar ook kijken we hoe de dag eruit ziet.

Vervolgens beginnen we met de leesles. De methode Veilig Leren Lezen werkt met thema's. Aan het begin van het schooljaar leer je dan om de dag een nieuwe letter lezen. In deze lessen leren we ook spellen. Rond januari/februari kennen de kinderen alle letters en vieren wij het letterfeest. Dit is altijd een hoogtepunt in groep 3.
Om 10.00 uur is het tijd om gezellig met je vriendjes buiten te spelen. Na de pauze eten en drinken we terwijl de juf voorleest.

Als de pauze voorbij is gaan we beginnen met de rekenles. We gebruiken hierbij de methode Rekenzeker. In het begin leren we plus- en minsommen, we rekenen met geld, kijken hele en halve uren op de klok en leren meten in cm. Later in het jaar leren we sommen tot 30 en ook wat dm zijn.

Na het rekenen doen we meestal iets waar we minder bij na hoeven te denken. Bijvoorbeeld muziek, verkeer of catechese
Terwijl er een rustig muziekje opstaan leren we de schrijfletters schrijven uit de methode Pennenstreken. We letten dan op onze schrijfhouding. Later in het jaar leren we verbonden schrift, aan elkaar schrijven.

In de middag starten we met automatiseren, hierbij staat een rekenspelletje centraal. We hebben de woordenschatlessen waarin we het thema van Veilig Leren Lezen bespreken en actief bezig zijn met de woorden. Later in het jaar komen hier de creatieve schrijflessen bij. 

Daarnaast is er ook tijd om te tekenen, te knutselen, toneel te spelen, te gymmen, nog even net als bij de kleuters te spelen. Ook besteden we aandacht aan de sociaal emotionele ontwikkeling. Hierbij praten we over wat we meemaken en hoe jij dingen op zou lossen. Soms doen we een spel of spelen we het uit in een toneelstukje.

Groep 3 is voor mij als juf zo'n leuk jaar omdat kinderen zich in grote stappen ontwikkelen en daar ook heel trots op zijn. Ik geniet van alle ontdekkingen die zij doen en het gevoel dat de wereld aan hun voeten ligt, omdat ze opeens alles kunnen lezen. 


Groep 3 is ook een bijzonder jaar omdat de kinderen gaan starten met het leren lezen, het schrijven van de schrijfletters, het maken van de eerste rekensommen en ze gaan voor het eerst lopend naar de gymzaal.